perjantai 16. maaliskuuta 2018

Ajatuksia vertaistuesta

Tuhlari säästää blogissa pohdiskeltiin vertaistukea somessa ja sen puutetta live elämässä. Tämä herätti miettimään, ja tarkastelemaan omaa lähipiiriään, ja ehkä myös omaa somekäyttäytymistään.

Kotona rahasta on suhteellisen avoimesti puhuttu. Sain tässä juuri muistutuksen itseasiassa, että äidillä on edelleen käyttöoikeus allekirjoittaneen tiliin, tuli tekstari että on vahingossa vahvistanut laskun, kun harjoittelee mobiilipankin käyttöä. Hieman huvitti.

Avopuolisolta heruu tukea tavotteiden saavuttamiseen hyvin vaihtelevasti. Esimerkiksi vähän aikaa sitten käytiin keskustelu siitä, kannattaako ASP-tilille säästäminen. Hän ei tunnu käsittävän sitä, että minulle ei perintönä ole tulossa asuntoa, kesämökkiä jne. Lisäksi jos meille ero tulisi, minä olisin se, joka joutuisi muuttamaan, koska asunto, jossa nyt asumme on hänen ja perheensä omistuksessa. Toisaalta avopuoliso rakastaa matkustamista, joten säästötilille matkarahan säästäminen saa häneltä kovasti kannatusta (ja yllättäen myös velan lyhennyksen hänelle.) Johtuen ehkä erilaisesta taustasta häntä ei muutenkaan ole tuntunut koskaan kiinnostaneen sijoittaminen tai omaisuuden kartutus. On enemmän hetkessä elävä nautiskelija. Ehkä julmasti sanottuna myös saanut asioita liian helposti elämässään.

Lähipiiristä löytyy myös toinen tapaus, joka on hyvinkin samoilla linjoilla allerkirjoittaneen. Kyseinen herrashenkilö on tosin noin 20 vuotta vanhempi kuin minä, joten elämäntilanteemme eivät muutenkaan kyllä ole lähellä toisiaan. Hänen kanssaan on tullut hieman vaihdettua ajatuksia sijoittamisesta, ja säästämisestä sekä velkojen maksamisesta.

Jos esimerkiksi kavereita sekä työkavereita ajattelen, niin rahasta harvemmin keskustellaan. Useimmiten keskusten aihe taitaa olla se, että tiukkaa tekee ja olis kiva säästää jos vois. Huomaan usein turhautuvani tähän valitusvirteen, kyse ei ole kuin suunnittelusta, jos minä samoilla tuloilla ja kulurakenteella kykenen säästämään, maksamaan velkaa ja elämään silti mukavan nautinnollista elämää, jossa harvemmin tarvitsee tinkiä oikeasti mielekkäistä asioista, niin miksi he eivät kykenisi samaan? 

Kuinka moni kuuluu facebookissa johonkin talous/varallisuutta käsittelevään ryhmään? Tällä hetkellä en kuulu yhteenkään, enkä suoraan sanottuna tiedä, että haluaisinko edes. En kuitenkaan osaisi pysyä hiljaa, ja tulisin varmasti ennen pitkään paljastaneeksi liikaa henkilökohtaisia tietoja, tai tietoa varallisuustilanteestani. Toisaalta keskustelut tällaisissa ryhmissä ovat varmasti hyvin mielenkiintoisia. Silti ehkä somen maailmasta tällainen anonyymi bloggaaminen on tällä hetkellä se paras valinta, ainakin toistaiseksi. 

1 kommentti:

  1. Mä kuulun muutamiin eri ryhmiin facebookissa, mutta en ikinä kirjoittele sinne mitään. Helpompi jakaa omia asioita anonyyminä blogissa.

    VastaaPoista